skip to Main Content

Dit is de lichting Popaanzee ACADEMY 2023

Het hoge woord mag eruit! Dit is de lichting Popaanzee ACADEMY 2023: Alta Luna, Xeno en Rosann. Een onafhankelijke selectiecommissie* koos uit eenentwintig talentvolle Zeeuwse aanmeldingen deze drie acts waar wij komend jaar intensief mee gaan samenwerken. 

Alta Luna – Indierockband uit Middelburg. Deze groep van vijf vrienden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun melancholische geluid, stuwende drums en eerlijke teksten. Als je van The National, The War On Drugs of Inhaler houdt, ligt Alta Luna zeker in je straatje. Met hun single ‘The Chain’ uit 2021 wisten zij zich bekend te maken bij het Zeeuwse publiek en al gauw stonden ze op verschillende festivals in de provincie. Met vriend en producer Marien Dorleijn (MOSS, Opera Alaska) werkten zij aan hun nieuwe steeds meer eigen wordende sound en dit jaar brengen zij een reeks nieuwe singles uit.


ROSANN – De 22-jarige Rosann maakt Nederlandstalige pop met kenmerken van kleinkunst, beeldend beschreven en vertolkt in een eigentijds stemgeluid. ROSANN is sinds 2019 actief als singersongwriter en werkt sindsdien hard aan haar carrière. Dat jaar deed ze mee met Popaanzee Popsport en stroomde zij door naar het Popsport NL traject, waar zij in samenwerking met Jop van Sommeren een live sessie opnam in de studio van De Staat. Ook was ze te horen op NPO 3FM, NPO Radio 5 en werd ze in 2021 Finalist bij De Grote Prijs Van Rotterdam. In 2022 werd ze Halve Finalist in The Voice Van Vlaanderen.


XenoXeno is een progressieve metal band uit Middelburg, die extreme metal sounds combineert met verrassende twists en passages getrokken uit verschillende genres. Xeno creëert een unieke, verhalende atmosfeer waar luisteraars zich in kunnen verliezen. De muziek is beïnvloed door bands als Periphery, Tesseract, Opeth, Plini en Porcupine Tree maar ook bijvoorbeeld door Haken, Leprous en Lamb of God.
Tijdens de pandemie kwam de band in 2020 met het album ‘Sojourn’ (Art Gate Records). Volgens critici en luisteraars was dit één van de beste progressieve metal albums van het jaar. Ook de nieuwste release, ‘Reconstruction’ (november 2022, Art Gates Records) werd lovend ontvangen.


Het traject ACADEMY
Popaanzee ACADEMY
is bedoeld voor Zeeuwse acts die klaar zijn voor het grote publiek. Deze nieuwe lichting krijgt naast intensieve coaching diverse muziekindustrie gerelateerde masterclasses aangeboden. Op basis van een bandplan wordt de act gekoppeld aan een coach uit de Nederlandse muziekindustrie (zoals een muzikant, manager of producer). Daarnaast krijgen zij optredens op Zeeuwse festivals, zoals Concert at Sea, Vestrock en Zeeland Nazomerfestival. Het traject wordt afgesloten met een clubavond in samenwerking met één van de Zeeuwse professionale poppodia: ’t Beest in Goes en De Spot in Middelburg.


*de selectiecommissie 2023 bestaat uit: Marc Maquelin (programmeur poppodium De Spot), Marianne Verburg (programmeur podium ’t Beest), Swen Blikman (voorzitter poppodium Brogum), Karin Leijs (programmeur Podium In Terneuzen), Dennis Sommeijer (programmeur podium De Klomp), Hayo Vaders (programmeur Gebouw-T) en Jaap van Boven (programmeur poppodium De Piek)